Ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Йорданка Чобанова приветства едни от

...
Ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Йорданка Чобанова приветства едни от
Коментари Харесай

Представителството на ЕК в България: Членството в Шенген ще ви донесе много ползи

Ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Йорданка Чобанова приветства едни от първите пасажери, идващи без гранична инспекция на летище София, в първия ден от пълноправното участие на страната в Шенген.

„ От през днешния ден България е пълновръстен член на Шенгенското семейство. Това е миг на наслада и на горделивост за всички “, сподели Чобанова.

Членството в Шенген ще ни донесе доста изгоди – от позиция на спестено време, на повече благоприятни условия за пътешестване, за туризъм, за търговия и развиване на вътрешния пазар. Само за миналата година над 10 милиона души са минали през летищата на България и главно това са полети от и до Шенгенското пространство. Убедена съм, че отпадането на инспекциите ще има непосредствено въздействие върху живота на хората - студентите, работещите, бизнесмените, туристите. Уверена съм, че напълно скоро ще имаме и дата за отпадане на контрола по вътрешните сухопътни граници и Европейската комисия остава компактно до България в този развой, отбеляза още в приветствието си ръководителят на Представителството.

На тържественото отбелязване на влизането на България в Шенгенското пространство участваха още министър-председателят Николай Денков, вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, министърът на превоза и известията Георги Гвоздейков и посланикът на Белгия Н. Пр. господин Фредерик Мьорис.

Считано от през днешния ден, 31 март, в България и Румъния ще се ползват всички шенгенски правила, в това число за издаване на шенгенски визи, като контролът по вътрешните въздушни и морски граници се отстранява.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР